Επιστολή Θ.Ε.Κ. προς Υπουργό Ναυτιλίας για δρομολόγια

logo_thasiaki                                             Καβάλα, 23. 9. 2014

.                                              Αρ. Πρωτ.: 19

 

 

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

   Tο Δ.Σ. της Θασιακής Ένωσης Καβάλας, μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.) στις 12-9-2014 για τον καθορισμό των δρομολογίων στις γραμμές Κεραμωτή-Λιμένα και Πρίνος-Καβάλα δρομολογιακής περιόδου 2014-2015, επιθυμεί να σας εκφράσει τη βαθιά του λύπη για τα εξής:

  1. Το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, για μια ακόμη φορά αγνόησε προκλητικά το δίκαιο αίτημα της ΘΕΚ, που στηρίζουν με τις υπογραφές τους όλοι οι τοπικοί θεσμικοί φορείς και δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Θάσου και Καβάλας, για πέντε (5) δρομολόγια στη γραμμή Πρίνου-Καβάλας κατά τη Χειμερινή περίοδο και έξι (6) κατά τη Θερινή. Σημειωτέον ότι παρόμοια πρόταση με τη Θ.Ε.Κ. υπέβαλαν στο Σ.Α.Σ. ο Δήμος Θάσου, το Λιμεναρχείο Καβάλας και η ναυτιλιακή εταιρεία «Όσιος Δαυίδ Ν. Ε.», που δραστηριοποιείται τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας.
  2. Και με την τελευταία απόφασή του το Σ.Α.Σ. υποβαθμίζει τη γραμμή Πρίνου-Καβάλας, μολονότι στην περιοχή μας έχει δρομολογηθεί πλοίο και από τρίτη ναυτιλιακή εταιρεία.
  3. Το Σ.Α.Σ. με την απόφασή του για πρώτη φορά διευρύνει με αυθαίρετο και απαράδεκτο τρόπο τη Χειμερινή περίοδο κατά δύο μήνες (Απρίλιο και Οκτώβριο) μόνο για την πορθμειακή γραμμή Πρίνου-Καβάλας, παρόλο που η κίνηση του επιβατικού κοινού κατά τους μήνες αυτούς αυξάνεται και λόγω της τουριστικής περιόδου. Τα δρομολόγια για όλη αυτή τη μακρά περίοδο θα είναι μόνο τρία (3).
  4. Εν αντιθέσει για την πορθμειακή γραμμή Κεραμωτής-Λιμένα το Σ.Α.Σ. αποφάσισε με διαφορετικά κριτήρια τα δρομολόγια τους μήνες Απρίλιο και Οκτώβριο να αυξάνονται σε εικοσιένα (21) από δεκατέσσερα (14) της Χειμερινής περιόδου.
  5. Αλλά και για τη Θερινή περίοδο το Σ.Α.Σ. αποφάσισε η γραμμή Πρίνου – Καβάλας να παραμείνει υποβαθμισμένη καθορίζοντας να πραγματοποιούνται καθημερινά μόνο πέντε (5) δρομολόγια έναντι είκοσι οκτώ (28) της γραμμής Κεραμωτής-Λιμένα.
  6. Από τον αριθμό των δρομολογίων στις δύο πορθμειακές γραμμές για τη νέα περίοδο φαίνεται καθαρά ότι το αρμόδιο όργανο για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες με την απόφασή του εναρμονίζεται πλήρως με τα συμφέροντα των δύο ναυτιλιακών εταιρειών και όχι με την εξυπηρέτηση των αναγκών της πλειοψηφίας των κατοίκων του νησιού της Θάσου και της πόλης της Καβάλας.

  Εμείς, κύριε Υπουργέ, ζητούμε το ελάχιστο για τη σωστή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού στη γραμμή Πρίνου-Καβάλας. Η Χειμερινή περίοδος να αρχίζει από 1 Νοεμβρίου και να τελειώνει στις 31 Μαρτίου, όπως ισχύει και στην πορθμειακή γραμμή Κεραμωτής-Λιμένα και την περίοδο αυτή να εκτελούνται τουλάχιστον τέσσερα (4) δρολόγια καθημερινά. Για τους μήνες Απρίλιο και Οκτώβριο τα δρομολόγια να αυξάνονται σε πέντε (5) και τη Θερινή περίοδο (Μάιος-Σεπτέμβριος) να γίνονται έξι (6).

  Μετά τα προαναφερθέντα, ελπίζουμε στη δική σας δίκαιη απόφαση για τον εξορθολογισμό του αριθμού των δρομολογίων της γραμμής Πρίνου-Καβάλας που συνδέει τη Θάσο με την πρωτεύουσα του νομού Καβάλας, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν συγκεντρωθεί όλες οι δημόσιες υπηρεσίες.

                                                        Για το Δ.Σ.

                                                       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

                                                       Νικόλαος Τσιλογεώργης

Επόμενες Εκδηλώσεις

Συμμετοχή στη μουσική εκδήλωση «Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία» του Μουσικού Σχολείου Καβάλας (25 – 28 Απριλίου 2024)

Μεταστοιχεία