Δημοσιεύματα και βίντεο από την εκδήλωση διαμαρτυρίας 8-11-2014

Δημοσίευμα εφημερίδας “Πρωϊνή” 10-11-2014

2014_11_11_proiniΠετυχημένη ήταν η διαμαρτυρία που έκαναν το Σάββατο νωρίς το πρωί οι καβαλιώτες με πρωτοβουλία της Θασιακής Ένωσης ζητώντας να έχει τα απαραίτητα δρομολόγια και τον χειμώνα η γραμμή του Πρίνου. Η Θασιακή Ένωση με μέλη και τη διοίκησή της ήταν από το πρωί στο χώρο του λιμανιού, όπου βρέθηκαν επίσης οι αντιπεριφερειάρχες Θόδωρος Μαρκόπουλος, Σωτήρης Παπαδόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βασίλης Λεμονίδης με μέλη της διοίκησης, εκπρόσωποι του σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Νομού Καβάλας, και άλλοι.
Στις 8:30 το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι της Καβάλας το ΘΑΣΟΣ 6 προερχόμενο από τον Πρίνο. Συμβολικά οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες καθυστέρησαν την διαδικασία του κατάπλου. Στη συνέχεια μοίρασαν ενημερωτικό υλικό στους επιβάτες του πλοίου.
Χειροκροτώντας βγήκε από το ΘΑΣΟΣ 6 στο οποίο εργάζεται ο συνδικαλιστής ναυτεργάτης Λάμπρος Λαμπρινίδης, που ήταν φανερό ότι συμφωνούσε και με τη διαμαρτυρία και με το περιεχόμενό της.
Στις 5 Νοεμβρίου η Θασιακή Ένωση έστειλε στον Υπουργό Ναυτιλίας την ακόλουθη επιστολή:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Το Δ.Σ. της Θασιακής Ένωσης Καβάλας, μετά την απόφαση του ΣΑΣ στις 22-10-2014 για την πραγματοποίηση δύο (2) δρομολογίων καθημερινά κατά τους χειμερινούς μήνες (Νοέμβριο – Μάρτιο) στην πορθμειακή γραμμή «Καβάλα – Πρίνος» επιθυμεί να σας εκφράσει την αγανάκτησή του για τα εξής:
1) Το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με την τελευταία γνωμοδότησή του αυτοακυρώνεται, αναιρώντας προηγούμενη απόφασή του, η οποία προέβλεπε τρία (3) δρομολόγια σε καθημερινή βάση στην ίδια γραμμή, υποκύπτοντας σε αίτημα των ναυτιλιακών εταιριών. Η απόφαση αυτή αποκαλύπτει ξεκάθαρα ότι το ΣΑΣ εναρμονίζεται με τα συμφέροντα των ναυτιλιακών εταιριών, παραβαίνοντας το ρόλο του που είναι η εξυπηρέτηση των κατοίκων του νησιού της Θάσου και της πόλης της Καβάλας.
2) Με την απόφασή του αυτή το ΣΑΣ νεκρώνει τη γραμμή Πρίνου – Καβάλας και υποβαθμίζει τη ζωή των κατοίκων ολόκληρης της Θάσου, οι οποίοι υποχρεώνονται να διασχίσουν το μεγαλύτερο μέρος του νομού προκειμένου να έρθουν στην πρωτεύουσα Καβάλα, όπου βρίσκονται όλες οι διοικητικές υπηρεσίες και το Γενικό Νοσοκομείο.
3) Η Θασιακή Ένωση Καβάλας θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι να ξαναγίνει η πορθμειακή γραμμή «Πρίνος – Καβάλα» η συντομότερη οδός που θα ενώνει την Θάσο με την Καβάλα, την πρωτεύουσα του νομού.
Για το λόγο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο θέλοντας να εκφράσει την οργή και αγανάκτησή του για την πλήρη υποβάθμιση της πορθμειακής γραμμής Καβάλας – Πρίνου αποφάσισε να πραγματοποιήσει συμβολικό αποκλεισμό της προβλήτας των φέρυ μπόουτ στο λιμάνι της Καβάλας το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014 στις οκτώ (8) το πρωί.
Κύριε Υπουργέ, εσείς ως πολιτική ηγεσία του τόπου, μην επιτρέψετε, για έναν ακόμη χειμώνα, οι ναυτιλιακές εταιρίες να ταλαιπωρήσουν τους ασθενείς, τους μαθητές, τους επαγγελματίες και γενικότερα το επιβατικό κοινό. Μη γίνεσθε συνεργός στην πλήρη υποβάθμιση της γραμμής Πρίνου – Καβάλας ευθυγραμμιζόμενος με τις ναυτιλιακές εταιρίες, αγνοώντας την αγωνιώδη φωνή των χιλιάδων κατοίκων της Θάσου και της Καβάλας.»

Για το ίδιο θέμα το κείμενο που ανήρτησε στο διαδίκτυο ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου που ήταν παρών στην διαμαρτυρία Κώστας Αντωνιάδης αναφέρει τα εξής:
Με αφορμή το συμβολικό αποκλεισμό του επιβατικού λιμανιού της Καβάλας «Απόστολος Παύλος» που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, θα ήθελα να τονίσω, ότι από την μια ως κοινωνία ισχυριζόμαστε ότι το Λιμάνι της Καβάλας πρέπει να γίνει το επίνειο των βαλκανίων και αγωνιζόμαστε ως νέα Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να αναπτυχθεί ο τουρισμός στην Περιφέρεια μας, και από την άλλη γινόμαστε μάρτυρες μιας πολιτικής που ακολουθούν στοχευμένα οι ναυτιλιακές εταιρίες οι οποίες σταδιακά έχουν υποβαθμίσει την ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τη Νήσο Θάσο με την πόλη της Καβάλας, αδιαφορώντας ότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού του Νησιού και ιδίως το Νότιο τμήμα, αδυνατεί να έχει πρόσβαση σε Διοικητικές Υπηρεσίες, σε Νοσοκομεία και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλεως μας. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ. Πρέπει όλοι οι φορείς να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ η αρμοδιότητα για το καθορισμό των δρομολογίων που σήμερα ανήκει στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να ξαναέρθει στην αρμοδιότητα του Αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο, να καθορίζει τα δρομολόγια της Πορθμειακής γραμμής Πρίνου – Καβάλας και Λιμένα – Κεραμωτή.


Δημοσίευμα e-kavala.gr 10-11-2014

Στον συμβολικό αποκλεισμό του Επιβατικού Λιμένα Καβάλας, που οργάνωσε το πρωί του Σαββάτου η Θασιακή Ένωση Καβάλας, συμμετείχε ο Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης “Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ” και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μάκης Παπαδόπουλος, προκειμένου να συμπαρασταθεί στους πολίτες που διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση της ακτοπλοϊκής γραμμής Καβάλας – Πρίνου.

Ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος δήλωσε τα εξής:
«Κάθε χειμώνα αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της δραματικής μείωσης των δρομολογίων που συνδέουν την πόλη της Καβάλας με την Θάσο μέσω του Πρίνου. Κάθε χρονιά οι πολίτες διαμαρτύρονται. Κάθε φορά περνάει ο χειμώνας και η κατάσταση μένει η ίδια.
Η μείωση των δρομολογίων κατά τον χειμώνα στερεί από τους πολίτες της Καβάλας και της Θάσου την δυνατότητά τους να εξυπηρετούνται καθημερινά για προσωπικές και επαγγελματικές υποθέσεις.
Στερεί επίσης από την τοπική αγορά της Καβάλας τους Θάσιους που θα έρθουν για να ψωνίσουν, και από την τοπική αγορά της Θάσου Καβαλιώτες και ξένους επισκέπτες. Η σύνδεση μέσω της Κεραμωτής δεν αποτελεί την καλύτερη λύση, γιατί η απόσταση είναι μεγάλη και το μεταφορικό κόστος δυσβάσταχτο, με αποτέλεσμα Καβαλιώτες και Θάσιοι να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους στο ελάχιστο.
Είναι πλέον κατανοητό σε όλους ότι όσο δεν υπάρχουν δρομολόγια, η Καβάλα και η Θάσος θα απομονώνονται και θα υποβαθμίζονται αγοραστικά και τουριστικά.
Οι πολίτες έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται, γιατί περιμένουν από τις ναυτιλιακές εταιρείες και τις κρατικές υπηρεσίες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτή την κατάσταση. Όσο κάποιοι επιμένουν να εξυπηρετούν μόνο τα δικά τους συμφέροντα, τα προβλήματα θα μένουν άλυτα.

Εμείς ως Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση συμπαραστεκόμαστε σήμερα στη δίκαιη διαμαρτυρία των πολιτών και δηλώνουμε ότι θα επιμείνουμε για να βρεθεί, με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μία αξιόπιστη και αποτελεσματική λύση. Μία λύση που θα δώσει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών και θα ενισχύσει την αγορά και την τουριστική κίνηση σε Καβάλα και Θάσο».


 

“Η φωνή της Καβάλας”

Επόμενες Εκδηλώσεις

Συμμετοχή στη μουσική εκδήλωση «Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία» του Μουσικού Σχολείου Καβάλας (25 – 28 Απριλίου 2024)

Μεταστοιχεία