Σεμινάριο δημιουργικής γραφής για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου & ενήλικες

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ                                        Καβάλα, 29.10.2013

Από την ιδέα στο κείμενο

   Η Θασιακή Ένωση Καβάλας, στo πλαίσιo προώθησης της τέχνης και του πολιτισμού, διοργανώνει σεμινάριο δημιουργικής γραφής. Το σεμινάριο θα διαρκέσει 2 μήνες (αρχές Δεκεμβρίου 2013 έως τέλη Ιανουαρίου 2014) και απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου και σε ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας που θέλουν να βάλουν στο χαρτί όλα όσα σκέφτονται.

Θα διδάξει η Γεωργία Χιόνη, συγγραφέας, δικηγόρος.
Η Γεωργία Χιόνη τελείωσε τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης. Έχει εκδώσει τέσσερα μυθιστορήματα και μία νουβέλα. Θεατρικά της έργα έχουν ανέβει σε διάφορες θεατρικές σκηνές της Ελλάδας. Έχει γράψει σενάρια για τη μεγάλη οθόνη σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Αμερική, και σενάρια για κόμικς. Έχει λάβει πολλές διακρίσεις σε πανελλήνιους και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.

  «Γλώσσα είμαι εγώ. Γλώσσα είσαι εσύ. Γλώσσα είναι ο κόσμος. Γλώσσα είναι η αγάπη και ο πόνος»,  επισημαίνει ο Μ. Μπρεχτ. Μαθαίνω να γράφω σημαίνει μαθαίνω να εκφράζομαι, να εξωτερικεύω τα συναισθήματά μου, να ερευνώ την ίδια την ανθρώπινη ψυχή. Για να μάθουμε να γράφουμε πρέπει πρώτα πρώτα να μάθουμε να διαβάζουμε σωστά ένα κείμενο, για να μπορούμε  να το επεξεργαζόμαστε κριτικά. Η δημιουργική γραφή είναι αισθητική και τέχνη που μπορεί να πειραματιστεί με διάφορες αφηγηματικές τεχνικές.  Δεν παρέχει «μοντέλα» γραφής, αλλά περισσότερο εστιάζει στη δομή ενός τρόπου σκέψης, ανάλυσης και μεθοδολογίας.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα εξεταστούν:

-Είδη πεζού λόγου
-Αφηγηματικές τεχνικές-Ύφος
-Έμπνευση (από την ιδέα στη γεμάτη κόλλα)
-Μυθιστόρημα: πώς χτίζω την πλοκή
-Δομή χαρακτήρων (σύλληψη, περιγραφή)
-Θεατρικό κείμενο/σενάριο
-Ανάλυση κειμένων
-Ασκήσεις

Οι θεματικές των συναντήσεων θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

1. Περί συγγραφής, η τέχνη του συγγράφω, μικρές συμβουλές για οργάνωση σκέψεων και εργασίας. Η έμπνευση. Η αυτόματη γραφή, πολύ σύντομη αναφορά σε βασικούς σταθμούς στην ιστορία της ελληνικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.
2. Αφηγηματικές τεχνικές (εστίαση, χρόνος, αφηγητής, χρονική συχνότητα, στοιχεία πλοκής) & αφηγηματικοί τρόποι – είδη πεζογραφίας/ ανάλυση κειμένων.
3. Θέματα ύφους (είδη –αρετές-τεχνοτροπίες)/ανάλυση κειμένων.
4.Πώς χτίζεται η δομή ενός μυθιστορήματος: αρχή-μέση-τέλος, πλοκή της ιστορίας/περίληψη, κεντρικές ιδέες, οργάνωση σκέψεων-χάρτες μυαλού.
5. Λόγος και διάλογος (παραδείγματα/ασκήσεις, τρόποι ομιλίας)
6. Θεατρικό κείμενο/σενάριο. Διαφορές με το πεζό αφήγημα. Ζητήματα διασκευής κειμένων.

Προβλέπονται 6 συναντήσεις των 2 ωρών
Τόπος:  Γραφείο Θ.Ε.Κ.
Ημέρα:  1η συνάντηση Δευτέρα, 9/12/2013 και ώρα 18.00. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες 5 εργάσιμες Δευτέρες.
Κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ.

Πληροφορίες – Εγγραφές:
Στοά Μ. Αλεξάνδρου 28
Τηλ. & φαξ:  2510 227227  κιν. 6946515344
E-mail: thasiakienosi @ yahoo. gr

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΗΣ  Θ.Ε.Κ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΙΛΟΓΕΩΡΓΗΣ

Επόμενες Εκδηλώσεις

Βράβευση των θασίων ή θασιακής καταγωγής αριστούχων αποφοίτων μαθητών Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου σχολικού έτους 2023 – 2024 στον Θεολόγο
(Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024, ώρα 11.30).

Πολυήμερη εκδρομή στις Δαλματικές Ακτές
(4 – 10 Οκτωβρίου 2024)

Μεταστοιχεία