Πρόγραμμα, 30-8-2013

Θασιακή Ένωση Καβάλας                                                                    

 Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

8ΗΜΕΡΗΣ  ΕΚΔΡΟΜΗΣ στην Π Ε Λ Ο Π Ο Ν Ν Η Σ Ο

(30 Αυγούστου – 6 Σεπτεμβρίου 2013) 

1η ΗΜΕΡΑ: ΚΑΒΑΛΑ – ΔΕΛΦΟΙ – ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ – ΠΑΤΡΑ

Αναχώρηση από Καβάλα στις 6.30 το πρωί. Με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ και φαγητό άφιξη στους Δελφούς, αφού πρώτα περάσουμε από το χωριό  Γραβιά, γνωστό από το Χάνι της Γραβιάς, όπου ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και οι λίγοι σύντροφοί του σταμάτησαν στις 8 Μαΐου 1821 την προέλαση 9000 Τούρκων του Ομέρ Βρυώνη προς την επαναστατημένη Ελλάδα. Δελφοί ο Ομφαλός της γης, όπως πίστευαν οι Αρχαίοι. Ο αρχαιολογικός χώρος του ιερού Μαντείου των Δελφών αποκαλύφθηκε με τις ανασκαφές που άρχισε η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή το 1860.Τα διάφορα ευρήματα μαρτυρούν πως η περιοχή ήταν κατοικημένη από το 1400 πΧ. Στη συνέχεια αναχώρηση για Γαλαξίδι – Ναύπακτο. Στάση για καφέ και στη συνέχεια, μέσω Αντιρίου, άφιξη στην Πάτρα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

2η ΗΜΕΡΑ: ΠΑΤΡΑ – ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ – ΜΟΝΗ ΑΓ. ΛΑΥΡΑΣ – ΔΙΑΚΟΠΤΟ

Πρωινό και αναχώρηση για το  Μέγα Σπήλαιο,  το ιστορικό μοναστήρι των Καλαβρύτων. Η Μονή, η οποία θεωρείται η αρχαιότερη στην Ελλάδα, χτίστηκε το 362 μ.Χ. Ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας στον Ελληνικό χώρο, βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα βορειανατολικά των Καλαβρύτων και είναι κτισμένη στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου  επάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού σε υψόμετρο 940 μέτρων. Συνεχίζουμε για την ιερά μονή της   Αγίας Λαύρας, εκεί όπου το 1821 αποτέλεσε το κέντρο της Εθνεγερσίας κατά των Τούρκων με την ύψωση του Λαβάρου και την ορκωμοσία των αγωνιστών από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Στη συνέχεια αναχώρηση για Διακοπτό. Το Διακοπτό είναι παραθαλάσσιο χωριό του νομού Αχαΐας, χτισμένο στις ακτές του Κορινθιακού κόλπου, απ΄ όπου ξεκινά τη διαδρομή του ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος με προορισμό τα Καλάβρυτα, περνώντας από το φαράγγι του Βουραϊκού. (Αν θέλετε να ανεβείτε στα Καλάβρυτα με τον Οδοντωτό, το πούλμαν θα σας αφήσει στο Διακοπτό, απ’ όπου και θα σας πάρει ξανά). Κατά την επιστροφή μας στη Πάτρα θα σταματήσουμε στο Αίγιο. Θα επισκεφθούμε τηνΠαναγία την Τρυπητή (Ζωοδόχου Πηγής), χτισμένη πραγματικά μέσα σε βράχο. Άφιξη στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

3η ΗΜΕΡΑ: ΠΑΤΡΑ – ΠΥΡΓΟΣ – ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ-ΠΥΛΟΣ

Μετά το πρωινό αναχώρηση για Πύργο. Από τα αξιοθέατα της πόλης ξεχωρίζει η Δημοτική Αγορά, το Δημοτικό Θέατρο  και η Βιβλιοθήκη. Στη συνέχεια  θα επισκεφθούμε την Αρχαία Ολυμπία. Σε απόσταση 19 χμ. βρίσκεται  αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας. Από πολύ παλιά γινόταν εδώ διάφοροι αγώνες ( αρματοδρομίες, στίβος, πάλη κ.α.). Αργότερα κατά την παράδοση ο Ηρακλής χάραξε τον περίβολο και όρισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Λέγεται ότι οι πρώτοι αγώνες έγιναν το 776 π.Χ. Στη συνέχεια αναχώρηση για την Πύλο. Πρώτη στάση θα κάνουμε στην Κυπαρισσία, παραθαλάσσια κωμόπολη με σύγχρονα κτήρια. Στο λιμάνι θα δούμε λείψανα αρχαίων λιμενικών έργων, καθώς και μια πηγή προστατευόμενη από πελεκημένες πέτρες. Συνεχίζοντας την πορεία παραλιακά φτάνουμε στους Γαργαλιάνους. Αγροτική κωμόπολη με 5.500 κατ., χτισμένη σε περιοχή κατάφυτη από ελιές. Εδώ γεννήθηκε ο μακεδονομάχος και ποιητής Τέλλος Άγρας. Σε λίγο φτάνουμε στην Πύλο. Όμορφη πόλη με έντονο νησιώτικο χρώμα, διώροφα άσπρα σπίτια με αυλές όλο λουλούδια. Η πόλη είναι χτισμένη σε δύο χαμηλούς λόφους και στο κέντρο του λιμανιού έχει ένα βράχο τον Μαραθονήσι ή Χελωνάκι. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

4η ΗΜΕΡΑ: ΠΥΛΟΣ – ΜΕΘΩΝΗ – ΚΟΡΩΝΗ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Πρωινό και αναχώρηση για τη Μεθώνη. Η πόλη σήμερα είναι πλούσια σε αρχαία μνημεία, καθώς και βυζαντινά, βενετσιάνικα και τούρκικα. Σπουδαίο είναι το κάστρο της, που φτιάχτηκε από τους Ενετούς και είναι περιτριγυρισμένο από τη θάλασσα. Συνεχίζουμε για Κορώνη, μια παραλιακή κωμόπολη του Νομού Μεσσηνίας, μόλις 52 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα. Είναι φημισμένη για το Βενετσιάνικο κάστρο που δεσπόζει πάνω από την πόλη. Στη συνέχεια άφιξη στην Καλαμάτα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

5η ΗΜΕΡΑ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ  – ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΥΡΟΥ – ΓΥΘΕΙΟ – ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Πρωινό και αναχώρηση  για το Σπήλαιο Δυρού. Άφιξη και προαιρετική είσοδο στο διεθνώς αναγνωρισμένο  καλύτερο σπήλαιο του κόσμου. Μετά τη ξενάγησή μας στο σπήλαιο, αναχώρηση για  το γραφικό Γύθειο όπου θα κάνουμε στάση για καφέ. Στη συνέχεια άφιξη στην πανέμορφη Μονεμβασιά, το «Γιβραλτάρ της ανατολής». Μικρή ιστορική πόλη της ανατολικής Πελοποννήσου,  περισσότερο γνωστή από το μεσαιωνικό φρούριο, επί του ομώνυμου “Βράχου της Μονεμβασιάς”. Στα διασωθέντα κτήρια και τις δομές στο κάστρο περιλαμβάνονται αμυντικές κατασκευές του εξωτερικού κάστρου και αρκετές μικρές βυζαντινές εκκλησίες. Αργά το απόγευμα επιστροφή στην Καλαμάτα.  Διανυκτέρευση.

6η ΗΜΕΡΑ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ  – ΜΙΣΤΡΑΣ – ΣΠΑΡΤΗ – ΤΡΙΠΟΛΗ – ΝΑΥΠΛΙΟ 

Μετά το πρωινό αναχώρηση για την Βυζαντινή καστροπολιτεία του Μιστρά. Σε απόσταση μόλις 5 χμ από την πόλη της Σπάρτης. Από τα αξιοθέατα ξεχωρίζουν το κάστρο, στο οποίο όμως φτάνει κανείς μόνο περπατώντας μία δύσκολη ανάβαση μίας ώρας, ( η θέα από την κορυφή θα σας μαγέψει) μέσα από τα τείχη που υπάρχουν τα σπίτια των αρχόντων, τα παλάτια καθώς και τις εκκλησίες, όπως την  Αγία Σοφία του 1350, τη Μονή Περιβλέπτου του 14ου αι. Τέλος μη χάσετε τη μονή της Παντάνασσας. Στη συνέχεια στάση για καφέ στη Σπάρτη. Η πόλη είναι χτισμένη στη μέση της όμορφης κοιλάδας του Ευρώτα, στη θέση όπου ήταν η αρχαία πόλη. Στη συνέχεια  αναχώρηση για Τρίπολη. Πρωτεύουσα του νομού Αρκαδίας. Η πόλη ιδρύθηκε στις αρχές του 14ου αι. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας υπήρξε σημαντικό στρατιωτικό και διοικητικό κέντρο,  το 1827 καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τον Ιμπραήμ πασά και παραδόθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα σήμερα να σώζονται ελάχιστα από τα μνημεία της. Συνεχίζοντας άφιξη στο Ναύπλιο. Μπορείτε να δείτε από την προκυμαία το μικρό ξερονήσι – φρούριο στην είσοδο του λιμανιού το Μπούρτζι. Μετά την απελευθέρωση, το Μπούρτζι υπήρξε τόπος κατοικίας των δημίων για τους θανατοποινίτες του Παλαμηδιού. Ένα μικρό διάστημα λειτούργησε και σαν ξενοδοχείο. Σήμερα καταρρέει χωρίς φροντίδα και συντήρηση, και φυσικά το ξακουστό κάστρο που στεφανώνει τη πόλη το Παλαμήδι με τα 857 σκαλοπάτια. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

7η ΗΜΕΡΑ: ΝΑΥΠΛΙΟ – ΜΥΚΗΝΕΣ – ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

Μετά το πρωινό αναχώρηση για τις Μυκήνες. Ο Γερμανός αρχαιολόγος Σλίμαν έφερε στο φως τη γνωστή από τον Όμηρο αρχαία πόλη. Τα ευρήματα αποδεικνύουν πως οι Μυκήνες κατοικούνταν από το 3000 π.Χ. Από τα κυριότερα αξιοθέατα είναι η Πύλη των Λεόντων κατασκευασμένη πάνω σε ισχυρό τείχος από το τέλος του 13ου αι. Το Ανακτορικό Συγκρότημα, χτισμένο σε διαφορετικά επίπεδα. Η Υπόγεια δεξαμενή, ο τάφος των Λεόντων, οι Βασιλικοί λακοειδείς τάφοι κλπ. Στη συνέχεια  αναχώρηση για την Επίδαυρο. Παγκόσμια γνωστός αρχαιολογικός χώρος μέσα σε δασωμένη περιοχή. Το Θέατρο, το Ιερό του Ασκληπιού, ο Ναός του Απόλλωνα, το Γυμνάσιο, ο Ναός της Θέμιδος, τα ερείπια του Ναού της Άρτεμης είναι από τα κυριότερα αξιοθέατα της Επιδαύρου. Επιστροφή στο Ναύπλιο. Διανυκτέρευση.

8η ΗΜΕΡΑ: ΝΑΥΠΛΙΟ – ΚΟΡΙΝΘΟΣ – ΚΑΒΑΛΑ

Σήμερα θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής με μια στάση στην πόλη της Κορίνθου. Στη  συνέχεια άφιξη στον Ισθμό της Κορίνθου, που χωρίζει την Πελοπόννησο από την Αττική και κατασκευάστηκε στο τέλος του 19ου αιώνα, αν και ήταν επιθυμία από τους αρχαίους χρόνους (εδώ και 2500 χρόνια) προκειμένου να αποφεύγουν τα πλοία το μακρύ γύρο της Πελοποννήσου (περίπου 185 μίλια). Μέσω Λαμίας, Θεσσαλονίκης άφιξη στην πόλη μας αργά το βράδυ.  ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Τιμή με πρωινό 350 ευρώ 

DESIRE TRAVEL

Kassandrou 1  Kavala

Tel.2510-230333, fax.2510-230501

               e-mail: desiretr@otenet.gr  

Επόμενες Εκδηλώσεις

Τετραήμερη εκδρομή στην Αλβανία (24 – 27 Μαΐου 2024).

Πληροφορίες «Γαιόραμα» τηλ. 2510227456.

Μεταστοιχεία