Επιστολή προς υπουργό ναυτιλίας 13.2.2014

ΘΑΣΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΒΑΛΑΣ                                                                Καβάλα, 13. 2. 2014

  Αριθ. Πρωτ.: 3

                                                                            Προς Υπουργό  Ναυτιλίας και  Aιγαίου

                                                                 κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

Κύριε Υπουργέ,

Σας είναι προφανώς γνωστά τα προβλήματα που παγίως δημιουργούνται τα τελευταία χρόνια, την περίοδο των χειμερινών μηνών, με τάση σταθερής κατ’ έτος επιδείνωσης, στη δρομολόγηση  Ferry Boats στην πορθμειακή γραμμή Πρίνου Θάσου – Καβάλας, απόστασης 12 ναυτικών μιλίων. Ενώ δηλαδή τα δρομολόγια των πλοίων κατά τους θερινούς μήνες, οπότε και η ζήτηση εισιτηρίων (ναύλων επιβατών και οχημάτων)  λόγω της τουριστικής περιόδου είναι μεγάλη, είναι τακτικά και ανάλογα με την επιβατική κίνηση, κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν η ζήτηση  είναι σαφώς μικρότερη, τα δρομολόγια ατονούν και σε ορισμένες περιπτώσεις (Κυριακές) ελλείπουν τελείως με αποτέλεσμα την αδυναμία εξυπηρέτησης των κατοίκων του νησιού της Θάσου και της πόλης της Καβάλας.

Κύριος παράγων στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η αδυναμία του θεσμικού πλαισίου να ανταποκριθεί στο ρόλο του δηλαδή της προστασίας του επιβατικού κοινού, της οικονομικής ανάπτυξης των νησιών και της συνοχής τους με τον ενιαίο εδαφικό χώρο της Χώρας.

Μετά το πλήθος των διαμαρτυριών των πολιτών Θάσου και Καβάλας για την κατάσταση που εμφάνισαν για μια ακόμη φορά και φέτος τα δρομολόγια της γραμμής Καβάλας – Πρίνου Θάσου, το διάστημα από 1-11-2013 και μετά, σε σύσκεψη των φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας  που έλαβε χώρα πρόσφατα, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας με τη συμμετοχή των βουλευτών της Περιφέρειας και των φορέων της, προσδιορίστηκε το πρόβλημα και εξουσιοδοτήθηκε ο σύλλογός μας να συντονίσει τις ενέργειες για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και για τους χειμερινούς μήνες της τακτικής δρομολογιακής περιόδου και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς.  Παράλληλα προχωρήσαμε στη συγκέντρωση πάνω  από 20.000 υπογραφών διαμαρτυρίας πολιτών και φορέων της Θάσου και της Καβάλας για την πλήρη υποβάθμιση της ακτοπλοϊκής γραμμής Καβάλας – Πρίνου.

Ενόψει της υποβολής των αιτήσεων τακτικής δρομολόγησης πλοίων στις πορθμειακές γραμμές Κεραμωτής – Λιμένα Θάσου και Καβάλας – Πρίνου Θάσου για την ετήσια τακτική δρομολόγηση που αρχίζει την 1η Νοεμβρίου 2014, παρακαλούμε λάβετε υπόψη Σας τα ακόλουθα:

1. Τις πορθμειακές γραμμές Κεραμωτής – Λιμένα Θάσου και Καβάλας – Πρίνου Θάσου εξυπηρετούν εδώ και δεκαετίες αποκλειστικά δύο (2) και μόνο ναυτιλιακές εταιρίες: Η ΑΝΕΘ και η ΝΕΚ. Στην Καβάλα και τη Θάσο επικρατεί η εντύπωση ότι αμφότερες έχουν βρει τρόπο από ετών να εναρμονίσουν την επιχειρηματική τους πολιτική και πρακτική με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί αποτελεσματικά ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Εξάλλου το κατά καιρούς έντονο ενδιαφέρον που δείχνουν άλλες πλοιοκτήτριες εταιρίες για τη δρομολόγηση πλοίου ή πλοίων τους στις παραπάνω γραμμές, γεγονός που γεμίζει με αισιοδοξία τους πολίτες, ατονεί ξαφνικά και αναίτια με την ενδιαφερόμενη εταιρία να αποσύρεται από τη δρομολόγηση του ή των   πλοίων της στις πιο πάνω γραμμές.

2. Η εκμετάλλευση σε ετήσια βάση των  πορθμειακών  γραμμών Κεραμωτής – Λιμένα Θάσου και Καβάλας – Πρίνου Θάσου είναι παραδοσιακά κερδοφόρα.

3. Οι Θάσιοι και οι Καβαλιώτες  έχουν την εντύπωση, όχι άδικα με βάση την ιστορική διαδρομή χρόνων, ότι οι πιο πάνω πλοιοκτήτριες εταιρίες ενδιαφέρονται μόνο για τα υπερκέρδη τους κατά την καλοκαιρινή περίοδο, τα οποία πολλαπλασιάζουν κατά τη χειμερινή περίοδο αποφεύγοντας να τηρήσουν το πρόγραμμα δρομολογίων που υποσχέθηκαν κατά τη δρομολόγηση του πλοίου προβάλλοντας προσχηματικές δικαιολογίες (βλάβες πλοίων, ετήσιες συντηρήσεις  και επιθεωρήσεις, την ύπαρξη ενός μόνον κατάλληλου πλοίου κλειστού τύπου κλπ). Περαιτέρω δε ότι το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών είναι ιδιαίτερα επιεικές στην ικανοποίηση των κατά καιρούς αιτημάτων των εταιριών που αφορούν την τροποποίηση των δρομολογίων τους, τροποποίηση που έχει δυσμενές αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

4. Το υπ’ αριθ. 1/23.1.2014 έγγραφό μας που Σας αποστείλαμε, και που αναφέρεται στα δρομολόγια που προτείνουμε για την περίοδο από 1ης Νοεμβρίου 2014 έως την 31η Οκτωβρίου 2015 (Ν 2932/2001).

Κατόπιν αυτών παρακαλούμε να μεριμνήσετε α) για την επιβολή υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας στις πλοιοκτήτριες εταιρίες που θα ζητήσουν τη δρομολόγηση πλοίων στις  πορθμειακές γραμμές Κεραμωτής – Λιμένα Θάσου και Καβάλας – Πρίνου Θάσου καθώς μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού κατά τους χειμερινούς μήνες στη γραμμή Καβάλας – Πρίνου Θάσου,  β) για την πρόβλεψη ποινών αποκλεισμού πλοιοκτήτριας εταιρίας από τη δρομολόγηση πλοίων της σε επόμενη δρομολογιακή περίοδο, αν αθετήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε αναφορικά με  την τήρηση των δρομολογίων του χειμώνα, ανεξαρτήτως αιτίας.

Στη διάθεσή Σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση.

 

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος

Τσιλογεώργης Νικόλαος

Κοιν: Σ.Α.Σ.

κ. Αντιπρόεδρο της Βουλής

κ. κ. Βουλευτές  Καβάλας

κ. Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ.

 κ. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε.Καβάλας

 κ. Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού-Τουρισμού

 κ. Δήμαρχο Καβάλας

κ. Δήμαρχο Θάσου

Kεντρικό Λιμενάρχη Καβάλας

Πρόεδρο ΤΕΕ – τμήμα Ανατ. Μακεδονίας

Πρόεδρο Επιμελητηρίου Καβάλας

Πρόεδρο Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας

Eνιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Ν. Καβάλας

Επόμενες Εκδηλώσεις

Συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Καβάλας για τα «Ελευθέρια 2024» με την «Αναπαράσταση άφιξης λόχου θασίων εθελοντών στην Καβάλα»

(Πλατεία Κανάρη, Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024, ώρα 21.00).

Μεταστοιχεία