Δρομολόγια πορθμειακής γραμμής Καβάλας – Πρίνου & ΓΠΣ Θάσου

logo_thasiaki                                                                 Καβάλα, 21.12.2015
.                                                                Αριθ. Πρωτ.: 24

.                                     Προς
.                                     Υπουργό Ναυτιλίας και Aιγαίου
.                                      κ. Θεόδωρο Δρίτσα

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας είναι προφανώς γνωστά τα προβλήματα που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου Θάσου. Η Θασιακή Ένωση Καβάλας ως φορέας των Θασίων που ζουν και δραστηριοποιούνται στην πόλη της Καβάλας, μετά το πλήθος των διαμαρτυριών των κατοίκων Θάσου και Καβάλας, για την απαξίωση και την πλήρη υποβάθμιση της γραμμής Πρίνου – Καβάλας, προχώρησε στη συγκέντρωση πάνω από 20.000 υπογραφών διαμαρτυρίας πολιτών και φορέων της περιοχής μας ξεκινώντας έναν αγώνα για την αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής γραμμής που ενώνει τη Θάσο με την πόλη της Καβάλας.

Tα υπάρχοντα δρομολόγια στην παραπάνω πορθμειακή γραμμή επιβλήθηκαν στις ναυτιλιακές εταιρίες μετά από παρέμβασή μας προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου με την οποία ζητούσαμε την επιβολή υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, στις πλοιοκτήτριες εταιρίες που θα υποβάλουν δηλώσεις δρομολόγησης πλοίων στη γραμμή Κεραμωτής – Λιμένα Θάσου, καθώς μόνο έτσι μπορούσε να εξασφαλιστεί η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και στη γραμμή Καβάλας – Πρίνου, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Tο Δ.Σ. της Θασιακής Ένωσης Καβάλας, με αφορμή τη γνωμοδότηση του Σ..Α.Σ. στις 17.12.2015 για την άρση της επιβολής υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας σε πλοιοκτήτρια εταιρία στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου Θάσου, οφείλει να επισημάνει τα ακόλουθα:

  1. Το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.) με την τελευταία γνωμοδότησή του, υποκύπτοντας σε αίτημα ναυτιλιακής εταιρίας, για άλλη μια φορά, αυτο- αναιρείται με την ανάκληση της προηγούμενης απόφασή του, η οποία προέβλεπε την επιβολή υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας στις πλοιοκτήτριες εταιρίες.
  2. Με τη γνωμοδότηση αυτή το Σ.Α.Σ. δίνει τη δυνατότητα στις ναυτιλιακές εταιρίες, που εκμεταλλεύονται την πορθμειακή γραμμή Κεραμωτή – Λιμένα Θάσου, να αποσύρουν, όποτε αυτές θελήσουν, τα πλοία τους από την πορθμειακή γραμμή Πρίνου – Καβάλας και να τα εντάξουν στη γραμμή της Κεραμωτής – Λιμένα Θάσου, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τους κατοίκους της κεντρικής και νότιας Θάσου, που πληθυσμιακά αποτελούν τα 2/3 του νησιού. Ανάλογες αρνητικές επιπτώσεις φυσικά υπάρχουν και για τους κατοίκους της Καβάλας που θέλουν να ταξιδέψουν προς το νησί της Θάσου.

Κύριε Υπουργέ, κατόπιν αυτών παρακαλούμε να μην κάνετε δεκτή τη γνωμοδότηση του Σ.Α.Σ. για άρση της επιβολής υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας στις πλοιοκτήτριες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις πορθμειακές γραμμές Κεραμωτής – Λιμένα Θάσου και Καβάλας – Πρίνου Θάσου. Μη γίνεσθε συνεργός στην πλήρη υποβάθμιση της γραμμής Πρίνου – Καβάλας ευθυγραμμιζόμενος με τις ναυτιλιακές εταιρείες, αγνοώντας την αγωνιώδη φωνή των χιλιάδων κατοίκων της Θάσου και της Καβάλας.

Επί πλέον σας καλούμε, κύριε Υπουργέ, να μεριμνήσετε α) στη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου ικανού να ανταποκριθεί στο ρόλο του, δηλαδή της προστασίας του επιβατικού κοινού, της οικονομικής ανάπτυξης των νησιών και της συνοχής τους με τον ενιαίο εδαφικό χώρο της χώρας, β) για την πρόβλεψη ποινών αποκλεισμού πλοιοκτήτριας εταιρίας από τη δρομολόγηση πλοίων της σε επόμενη δρομολογιακή περίοδο, αν αθετήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε αναφορικά με την τήρηση των δρομολογίων του χειμώνα, ανεξαρτήτως αιτίας, και γ) η αρμοδιότητα διαμόρφωσης των δρομολογίων να επανέλθει στις τοπικές Αρχές που γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες του τόπου.

.                                                                                          Για το Δ.Σ.
.                                                                                        Ο Πρόεδρος
.                                                                              Νικόλαος Τσιλογεώργης

Κοιν:     κ. Αντιπρόεδρο της Βουλής
.            κ. κ. Βουλευτές Καβάλας
.            κ. Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ.
.            κ. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε.Καβάλας
.            κα. Δήμαρχο Καβάλας
.            κ. Δήμαρχο Θάσου
.            Kεντρικό Λιμενάρχη Καβάλας
.            Πρόεδρο ΤΕΕ – τμήμα Ανατ. Μακεδονίας
.            Πρόεδρο Επιμελητηρίου Καβάλας
.            Πρόεδρο Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας
.            ΕEνιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Ν. Καβάλας
.            Μ.Μ.Ε.


logo_thasiaki                                                 Καβάλα, 22. 12. 2015

                                  

                                       Προς
.                                      Δήμαρχο Θάσου
.                                      κ. Κώστα Χατζηεμμανουήλ

Το Δ.Σ. της Θασιακής Ένωσης Καβάλας εκφράζει τους σοβαρούς προβληματισμούς του για τη μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Θάσου Β΄φάση, που βρίσκεται υπό διαβούλευση, προκειμένου εν συνεχεία να εισαχθεί για ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο της Θάσου, χωρίς όμως προηγουμένως η Διοίκηση του Δήμου να έχει ενημερώσει γι’ αυτό το καθοριστικό για το μέλλον του νησιού μας ζήτημα τα τοπικά συμβούλια και να γνωρίζει τις απόψεις τους.

Το Δ.Σ. της ΘΕΚ πιστεύει ότι το προτεινόμενο ΓΠΣ της Θάσου, σε ενδεχόμενη υλοποίησή του, έρχεται να μετατρέψει το κεντρικό ορεινό τμήμα του νησιού σε μια απέραντη λατομική ζώνη, που θα έχει καταστροφικές συνέπειες, αφού η περιοχή ΠΠΔ-1, που καθορίζεται ως λατομική ζώνη, είναι η καρδιά των περιοχών Natura του νησιού μας και κατά το ΙΓΜΕ ο ταμιευτήρας των υδάτινων πόρων της Θάσου. Επίσης, ανεπανόρθωτες θα είναι οι αρνητικές επιπτώσεις για τη μελισσοκομία, τον τουρισμό και την ποιότητα ζωής των κατοίκων με την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος των ορεινών όγκων του νησιού μας.

Το γεγονός ότι μια περιοχή, η οποία αποτελεί το 1/4 περίπου της συνολικής έκτασης της Θάσου, χαρακτηρίζεται ως “περιοχή λατομικών δραστηριοτήτων”, χωρίς να υπάρχει ούτε μία νησίδα προστασίας της απείρου κάλλους περιοχής, δείχνει ότι το θέμα των λατομικών ζωνών μάλλον δεν αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η μέχρι σήμερα εξόρυξη, ιδιαίτερα των μαρμάρων, έχει καταστήσει το βόρειο τμήμα του νησιού μας κρανίου τόπο, θεωρούμε ότι η επέκταση της αλόγιστης εκμετάλλευσης θα έχει σοβαρότατες συνέπειες για τη Θάσο. Επομένως πιστεύουμε ότι ορθό και πρέπον θα ήταν οι λατομικές ζώνες να περιοριστούν γύρω από τις ήδη υφιστάμενες επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον υπάρχει πρόθεση να καθορισθούν λατομικές ζώνες πέραν  των παραπάνω αναφερομένων, αυτές θα πρέπει να είναι περιορισμένης έκτασης και ο καθορισμός τους να γίνει, αφού ληφθούν υπόψη όλες εκείνες οι παράμετροι, που πιθανώς θα επηρεάσουν την περιοχή γύρω από αυτές (προστασία φυσικού περιβάλλοντος, υδάτινες πηγές, υδροφόρος ορίζοντας κ.λ.π.). Επί πλέον επισημαίνουμε ότι είναι τεράστιας σημασίας η αποκατάσταση των λατομικών χώρων στην αρχική τους μορφή, μετά το πέρας της εκμετάλλευσής τους.

Το Δ.Σ. της Θασιακής Ένωσης Καβάλας, επειδή πιστεύει ότι το ΓΠΣ της Θάσου θα αποτελέσει το βραχίονα ανάπτυξης για το νησί μας στο μέλλον, καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο Θάσου, πριν προχωρήσει στην ψήφισή του, να λάβει σοβαρά υπόψη του τόσο τη γνώμη των αρμοδίων υπηρεσιών (Δασαρχείο, Αρχαιολογική Υπηρεσία κ.λ.π.) και των αρμοδίων φορέων (ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ κ.λ.π.), όσο και τις απόψεις των λοιπών φορέων του νησιού για τη βελτίωση του Σχεδίου, που θα επηρεάσει σοβαρότατα το μέλλον της Θάσου.

.                                                                                          Για το Δ.Σ.
.                                                                                        Ο Πρόεδρος
.                                                                              Νικόλαος Τσιλογεώργης

Κοινοποιείται:

  1. κ. Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ.
  2. κ. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε.Καβάλας
  3. Περιφερειακό Σύμβουλο Θάσου
  4. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου
  5. Επικεφαλής Παρατάξεων Δήμου Θάσου
  6. Μ.Μ.Ε.

 

Επόμενες Εκδηλώσεις

Συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Καβάλας για τα «Ελευθέρια 2024» με την «Αναπαράσταση άφιξης λόχου θασίων εθελοντών στην Καβάλα»

(Πλατεία Κανάρη, Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024, ώρα 21.00).

Μεταστοιχεία