Ιστορικό

Η Θασιακή Ένωση Καβάλας από  την  ίδρυσή  της  το  1931, αποτελεί  έναν  από  τους  πιο  ιστορικούς  και  πολυπληθείς σε μέλη συλλόγους  της  πόλης  της  Καβάλας,  που υπηρετεί πιστά την ιστορική έρευνα, την  παράδοση και τον  πολιτισμό της Θάσου. Η λειτουργία της Ένωσης είναι άμεσα συνυφασμένη με το νησί της Θάσου.

 Στους στόχους της Θ.Ε.Κ. περιλαμβάνονται:

  1. Η ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών μεταξύ των Θασίων που ζουν στην πόλη της Καβάλας και αλλού.
  2. Η διάσωση και διατήρηση της ιστορικής, πολιτιστικής και λαογραφικής κληρονομιάς της Θάσου.
  3. Η προώθηση και επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων των κατοίκων του νησιού.
  4. Η τουριστική προβολή της Θάσου εντός και εκτός Ελλάδας.
  5. Η περιβαλλοντική προστασία του νησιού.

Για την πραγμάτωση των παραπάνω στόχων η Θασιακή Ένωση έχει διοργανώσει οκτώ Συμπόσια Θασιακών Μελετών και έχει εκδώσει 20 τόμους «Θασιακών». Επίσης, διοργανώνει κάθε χρόνο πολλές εκδηλώσεις ποικίλου ενδιαφέροντος, με κορυφαία την Ετήσια Πολιτιστική Εκδήλωση στο Αμφιθέατρο της Π.Ε. Καβάλας (πρώην Νομαρχία) στην οποία παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί και λαογραφικά δρώμενα της Θάσου. Η παραπάνω εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα Ελευθέρια της Θάσου.

Ακόμη, η Θ.Ε.Κ. διαθέτει χορευτικά τμήματα με τα οποία παρουσιάζει τους παραδοσιακούς χορούς της Θάσου, άλλων νησιών και περιοχών της Ελλάδας.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιεί εκδρομές σε περιοχές του εσωτερικού και του εξωτερικού  με  ιστορικό, αρχαιολογικό και  πολιτιστικό  ενδιαφέρον.

Τέλος, με παρεμβάσεις της προς τις Αρχές του τόπου, ανακοινώσεις προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και κινητοποιήσεις των μελών της επιδιώκει και συντελεί στην προβολή, προώθηση και επίλυση κοινωνικών και οικολογικών ζητημάτων της Θάσου και της ευρύτερης περιοχής.

Εκτός των παραπάνω δραστηριοτήτων η Θ.Ε.Κ. έθεσε ως προτεραιότητα τη διάσωση του αρχειακού υλικού, βασική πηγή άντλησης πληροφοριών για τους μελετητές της τοπικής ιστορίας. Οι σχετικές εργασίες τους δημοσιεύονται στο περιοδικό «Θασιακά», που εκδίδει η Θ.Ε.Κ. από το 1984. Το περιοδικό «Θασιακά» συνιστά επομένως ένα πνευματικό φάρο, που λειτουργεί και ως ανεξάρτητη ιστορική πηγή. Από το 1991 δημοσιεύονται στα «Θασιακά οι ανακοινώσεις των ερευνητών που συμμετέχουν στα συνέδρια τα οποία οργανώνει  ανά τετραετία η Θ.Ε.Κ..

 

Παραθέτουμε τις πιο σημαντικές στιγμές της ενενηντάχρονης ιστορικής διαδρομής της Θ.Ε.Κ.

(1931- 2021)

 

1931:  Ιδρύεται η Ένωση Θασιών Καβάλας.

1932: Συγκαλείται Πανθασιακό Συνέδριο στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Καβάλας, το οποίο ασχολήθηκε με τα προβλήματα των  θάσιων καπνεργατών και τα γεωργοοικονομικά ζητήματα της Θάσου.

1957: Στήνεται στη σκάλα Πρίνου Θάσου μνημείο των πεσόντων Ελλήνων αεροπόρων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Καζαβητίου.

1971:  Επανιδρύεται η Θασιακή Ένωση Καβάλας.

1972: Στήνονται στην πόλη της Καβάλας οι προτομές δύο θάσιων αγωνιστών του 1821, του αρχιμανδρίτη – φιλικού Καλλίνικου Σταματιάδη και του προεστού και μετέτειτα πρώτου προέδρου της Θάσου Χατζηγιώργη Μεταξά.

1972: Συγκροτείται η πρώτη χορευτική ομάδα. Το 1986 δημιουργούνται παιδικό, εφηβικό και φοιτητικό χορευτικό τμήμα. Το 2011 η Θ.Ε.Κ., εκπροσωπώντας τον Δήμο Καβάλας, συμμετέχει με 29μελή αντιπροσωπεία στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χωρών στη Σαμψούντα της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ λειτουργεί ελληνικό περίπτερο με παραδοσιακά προϊόντα της Θάσου και της Καβάλας.

1974: Καθιερώνεται η βράβευση των αριστούχων θασίων ή θασιακής καταγωγής  μαθητών που αποφοιτούν από τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Θάσου και της Καβάλας. Η πανεκπαιδευτική αυτή γιορτή πραγματοποιείται κάθε χρόνο ανελλιπώς σε διαφορετικό χωριό της Θάσου.

1984: Εκδίδεται ο 1ος τόμος του περιοδικού «Θασιακά». Ο ιστορικός αυτός τόμος έχει εξαντληθεί και από το 2000 κυκλοφορεί σε β΄, φωτογραφική έκδοση. Πριν από λίγους μήνες εκδόθηκε ο 20ός τόμος.

1984: Καθιερώνονται και γιορτάζονται τα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ». Η 18η Οκτωβρίου, ημέρα απελευθέρωσης του νησιού μας από τους Τούρκους το 1912, θεωρείται πλέον τοπική εθνική γιορτή.

1991: Πραγματοποιείται το Α΄ Συμπόσιο Θασιακών Μελετών με θεματική «Η ΘΑΣΟΣ ΔΙΑ  ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ: Ιστορία – Τέχνη – Πολιτισμός». Στο Συμπόσιο αυτό, που οργανώθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Θάσου, συμμετείχαν οι Απ. Βακαλόπουλος, Αν. Γριτσόπουλος, Στεφ. Ήμελλος, Κ. Μανάφης, Γ. Νάκος, Ol. Picar κ.ο.κ. Ακολούθησαν το Β΄ Συμπόσιο του 1995, το Γ΄ του 1999, το Δ΄ του 2003 και το Ε΄ του 2007, με διπλάσιο αριθμό συνέδρων, που οργανώθηκαν σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Τα νεότερα Συμπόσια του 2011, 2015 και 2019 διοργανώθηκαν με τη συνεργασία της Εταιρίας Θασιακών Μελετών και άλλων φορέων της περιφέρειάς μας.

2007: Συστήνεται η Εταιρία Θασιακών Μελετών με πρώτο πρόεδρο τον θάσιο συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό. Τον διαδέχτηκαν ο ιστορικός Κων/νος Χιόνης και έπειτα ο πρώην πρύτανης που ΑΠΘ Αναστάσιος Μάνθος.

2007-2008: Η Θ.Ε.Κ. συμμετέχει σε πρόγραμμα της Ε.Ε. και δημιουργεί φωτογραφικό αρχείο από παλιές φωτογραφίες των περασμένων αιώνων της Θάσου και μια πλούσια ταινιοθήκη με καταγραφές (ζωντανό αρχείο) από συνεντεύξεις, κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων, γύρω από τα  σημαντικά ιστορικά γεγονότα, την καθημερινή ζωή των κατοίκων, τα ήθη και έθιμα του νησιού μας. Αξιοποιώντας ένα μεγάλο μέρος του φωτογραφικού αρχείου η Θ.Ε.Κ. κυκλοφόρησε το 2010 το Φωτογραφικό Λεύκωμα «Η Θάσος του χθες σε άσπρο μαύρο. Αναμνήσεις από το παρελθόν (1885-1965).

2010: Τελούνται στον Λιμένα Θάσου τα αποκαλυπτήρια της προτομής του θάσιου πολιτικού Αύγουστου Θεολογίτη σε ένδειξη τιμής για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στην πατρίδα ως υπουργός σε διάφορα υπουργεία.

2012: Με τη συμπλήρωση εκατονταετηρίδας (1912 -2012) από την απελευθέρωση της Θάσου από τους Τούρκους εκδίδεται, σε συνεργασία με τον Δήμο Θάσου, το Επετειακό Λεύκωμα «Το Χρονικό της Απελευθέρωσης της Θάσου».

2019: Πραγματοποιείται το Η΄ Συμπόσιο Θασιακών Μελετών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου και τον Δήμο Θάσου.

2020: Εκδίδεται ο 20ός τόμος των «Θασιακών» με τα Πρακτικά του Η΄ Συμποσίου.

2020: Η Θ.Ε.Κ., εκπροσωπώντας τον Δήμο Θάσου, συμμετέχει στο ευρωπαϊκό διακρατικό πρόγραμμα «ADRINETBOOK» για την «Ψηφιοποίηση υλικού που αφορά το πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα του Δήμου Θάσου».

2021: Η Θασιακή Ένωση Καβάλας, με αφορμή τη συμπλήρωση  διακοσίων χρόνων από την επανάσταση του ΄21,  προγραμμάτισε τις παρακάτω επετειακές δράσεις:

– Τρεις εκδηλώσεις στη Θάσο και μία στην Καβάλα, όπου θα παρουσιαστούν  ιστορικά γεγονότα και βιογραφίες  αγωνιστών της εθνεγερσίας του 1821.

Tην έκδοση ειδικού τόμου «Θασιακών», αφιερωμένου στους αγωνιστές της Θάσου και της Καβάλας, που έλαβαν ενεργό μέρος στον αγώνα της ανεξαρτησίας. Ανάτυπα του επετειακού αυτού τόμου θα διατεθούν στα σχολεία της Π.Ε. Καβάλας, με σκοπό  οι μαθητές να εμπλουτίσουν τη γνώση τους γύρω από την τοπική μας ιστορία.

Επόμενες Εκδηλώσεις

Συμμετοχή στη μουσική εκδήλωση «Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία» του Μουσικού Σχολείου Καβάλας (25 – 28 Απριλίου 2024)

Μεταστοιχεία